BOUW ZELF EEN HUIS
Graaf Adolfstraat 28
3583 VV Utrecht
030 227 00 55
info@bouwzelfeenhuis.nl

Installaties en energieverbruik

Goede isolatie en een goed ontwerp zijn de eerste stappen om de energiebehoefte van uw huis aanzienlijk te verlagen. U kunt de energiekosten verder omlaag brengen door energiezuinige installaties toe te passen voor verwarming, warmwatervoorziening en ventilatie. Op basis van uw woonwensen en budget kunnen wij u adviseren over de mogelijkheden voor een energiezuinige installatie. warmteterugwinprincipe

Verwarming gasgestookt

Cv- en warmwaterinstallaties met een hoog rendement of die gebruik maken van duurzame energie in de vorm van een warmtepomp of zonneboiler gebruiken minder fossiele brandstof (aardgas) en zijn beter voor het milieu. Van een hoogrendement cv-ketel heeft u het meest profijt in combinatie met zogenaamde lagetemperatuurverwarming (LTV). Door bijvoorbeeld vloer en wandverwarming toe te passen kan de aanvoertemperatuur  van het cv-water veel lager blijven waardoor het rendement van de cv-ketel optimaal is. Een voorwaarde is een  goed geisoleerd huis. Door de hoge isolatiewaarde van ons bouwsysteem zijn de huizen van bouwzelfeenhuis hiervoor zeer geschikt.

Verwarming houtgestookt

Er zijn steeds meer mogelijkheden om uw huis met een hoogrendement houtkachel  te verwarmen. Houtkachels die met hout gestookt worden dat uit duurzaam beheerde bossen komt zijn CO2 neutraal. Dat wil zeggen dat de CO2 die vrijkomt bij verbranding door nieuw geplante bomen weer wordt opgenomen. Er zijn volautomatische systemen die voor zowel verwarming als warm water worden gebruikt.

Warmteterugwininstallatie

Met een warmteterugwininstallatie wordt de warmte die door ventileren normaal gesproken verloren gaat weer hergebruikt om vers aangevoerde lucht voor te verwarmen door middel van een warmtewisselaar. Er wordt dan evenveel lucht ingebracht als afgevoerd (balansventilatie). Met een goed aangelegd systeem kunt u aanzienlijke besparingen op uw energiekosten realiseren.

Zonnepanelen

De terugverdientijd van de investering voor zonnepanelen wordt de laatste jaren steeds lager.  Zonnepanelen zijn prima zelf aan te schaffen en te installeren.

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt warmtebronnen die niet direct gebruikt kunnen worden zoals aardwarmte en buitenlucht. Steeds vaker worden deze systemen voor woonhuizen toegepast.

W+E installaties

De installaties voor water, riolering en electra worden door bouwzelfeenhuis al vanaf de eerste plannen meegenomen in het ontwerp. Wij kunnen u adviseren bij de verschillende keuzes. Van schakelmateriaal tot cv-ketel. Als het ontwerp klaar is weet u precies hoeveel en welk materiaal nodig is om het aan te leggen.

 

Zelf doen

Bouwzelfeenhuis kan de installaties voor uw huis op maat aan laten leveren. Als u ervaring heeft kunt er zelf mee aan de slag. Als u twijfelt over het zelf aanleggen van de installaties kunnen wij u adviseren welke werkzaamheden u eventueel zelf kunt doen en welke u beter kunt uitbesteden.

 

HELM